Historia

Villa Fridhems historia

Fridhem byggdes år 1868 av Elias Wilhelm Kempe som morgongåva till hustrun Henriette Kempe (född Diewel). Huset timrades i Utansjö och forslades över isen till Sälstens strand. Villan var oisolerad och användes endast som sommarbostad, Andra byggnader som hörde till Fridhem var annexet, dräng- och pigbostaden, vaktmästarbostaden och förrådsbyggnaden.

Rederi- och affärsrörelsen som Wilhelm och hans bror Carl Johan tog över efter sin far var till stor nytta när man skulle fylla stenbacken vid Fridhem. Skeppen tog hem jord från främmande länder och kinesiska mynt har hittats i jorden kring Villa Fridhem.

Villan var en rekreationsplats både för den välkända Härnösandssläkten Kempe och inbjudna gäster. Man badade i havet från den långa bryggan med badhuset längst ut. Det anordnades danser i danspaviljongen och damerna drack Cacao i lusthuset medan herrarna satt på punschverandans med diverseförfriskningar och rökte cigarr.

Varje sommar packades allt man hade ned i stora koffertar och flyttades ut till Fridhem, för att på hösten tas in till staden igen. Makarna Kempe bodde inne i Härnösand fram till 1884 då man flyttade ned till Stockholm. Man fortsatt ändå att frakta upp packningen, med ångbåt, från Stockholm för att tillbringa sommaren på Fridhem.

Villa Fridhem i bilder